perjantai 26. syyskuuta 2014

Russborough: Ruokasali ja Keltainen Salonki (nimesin itse)

En ole varma, onko Russborough'n ruokasali hyväksi ruuansulatukselle. Ehkä se olisi omiaan kynttilänvalossa ja takkatulen loimussa illalla, kun seinät olisivat hämärässä lämpimän tummat ja astiat kimaltelisivat. Mutta päivänvalossa ruokasalin takka tuo mieleeni hautaholvin. (Takka yhdistettynä punaisiin seiniin saisi minut katsomaan lammaspaistiani toisen kerran. Ehkä.)


Mahonkipöytä on 1930-luvulta. Astiasto muistuttaa etäisesti nukkekotini astiastoa (Reutterin Irish-sarjaa). Pahoitteluni, että kaikki ruokasalikuvat ovat enemmän tai vähemmän epärarkkoja.

En mä haluaisi istua vastapäätä tuota takkaa. Mutta tuolta keskellä edessä olevalta lautaselta halusisin syödä. (Muokkasin kuvan epäluonnollisen tummaksi, jotta sain häivytettyä epätarkkuutta.)

Yritys vielä saada kauniita astioita näytille. (Hhhharmillista epätarkkuutta. Mrrrr.)

On seinävaate. Opas sanoi siitä jotain.

Sanoi tästäkin.

Peili on vanha lasia myöden. Kuulemma. Ja katto on niin laadukas, että sitä voisi luulla Lafranchinin veljesten tuotannoksi (tilattavana paneeleina, suoraan kotiovelle?), mutta siitä ei olla varmoja.

Ruokasalista mennään salonkiin (Drawing Room) eteisaulan poikki (Russborough'n viitteellinen pohjapiirros löytyy täältä.) Salongissa on paljon taidetta. Niin kuin esimerkiksi meriaiheiset eri vuorokaudenaikoja kuvaavat maalaukset, joille on kipsattu ikiomat kehykset. Yleisestikin Russborough'ssa on kamalasti taidetta. Vermeeriä, Rubensia ja Gainsborough'ta, esim. Jotkut kokoelman tauluista on varastettu neljä kertaa ja jotkut on lähetetty Irlannin johonkin valtiolliseen museoon. (Jos paikan ylläpitäjillä olisi resursseja, mielestäni olisi mielekästä pitää erilaisia museokierroksia: taidekierroksia, arkkitehtuurikierroksia ja irtaimistokierroksia. Ei niin, että minä opaskierrosten jälkeen muistaisin mitään.)


Salonkiin mennään ovesta.


Taas epätarkkuutta. Kuvan funktio on antaa yleisilme huoneesta, ei luoda taiteellista vaikutelmaa.

Yksi vuorokaudenaikamerimaalauksista. Saa heittää arvioita, mikä vuorokaudenaika on kyseessä. Taulu on salaoven (piilotetun oven; piilotettu nähdäkseni symmetrian vuoksi) yllä.

Lisää ruuansulatusta häiritseviä takkoja.

Lisää vuorokaudenaikatauluja. Olisikohan kyseessä yö?

Joo, varmaan on yö, koska edeltävä näyttää iltaruskoiselta. Siispä salaoven päällä lienee päivä (jos taulut etenevät loogisesti).




1 kommentti:

  1. Pidän hurjasti sun kuvateksteistä! "Ruokasaliin mennään ovesta." Mahtavan lakonista! Ja oli muuten hieno ovi. En missään nimessä haluaisi kotiini punaisia seiniä enkä keltaista kattoa, mutta silti ruokasalin seinien ja katon väriyhdistelmä on mielestäni hieno.

    VastaaPoista