Russborough House sijaitsee Irlannissa, Wicklow'n kreivikunnassa, lähellä Blessingtonin (terveydeksi) pikkukaupunkia. Kartano on rakennettu 1700-luvun puolivälissä palladiolaiseen tyyliin. Rakennuttaja oli Milltownin ensimmäinen jaarli, joka oli innokas taiteen kerääjä. Loput faktat voi helposti lukea Wikipediasta. Minä nimittäin en muista oppaan puhumisista mitään (paitsi pari asiaa), enkä älynnyt ostaa mitään kartanoa esittelevää lärpäkettä museokaupasta.
Oppaan puheista muistan nämä:
1) Milltownin jaarli rakennutti talon, koska hänen Dublinissa oleva kaupunkiasuntonsa ei ollut kyllin iso hänen taidekokoelmalleen. TAI sir Alferd Beit osti talon Milltownin suvulta 1950-luvulla, koska hänen Dublinissa oleva kaupunkiasuntonsa ei ollut kyllin iso hänen taidekokoelmalleen. Nimittäin sekä jaarli että sir olivat taidekeräilijöitä, enkä mitenkään muista, kumpi joutui pulaan taidekokoelmansa kanssa.
2) Joku juttu Russboroug'ssa oli jonkun päätyö. Joko koko talo arkkitehtinsä tai sitten kipsikoristelut tekijäinsä (Lafranchinin veljekset) tai joku asia.
Johtopäätös. Tämmöinen todistaa häpeällistä keksittymättömyyttä ja oppaan kunnioittamattomuutta turistilta.
Palladiolaiseen tyyliin pääpytingin molemmin puolin on sivupytingit. Tässä oikeanpuoleisessa oli ennen keittiösiipi. |
Päärakennus vähän lähempää. |
Ja ihan edestä. |
Tietysti portaita koristaa leijonat. Ja katonrajaa hautauurnat. (No ei.) |
Mielestäni leijona vaikuttaa vähän omistushaluiselta suhteessa portaiden pylvääseen. |
Sitten aiheeseen Russborough Housen pituus. En lainkaan epäile, etteikö se olisi 210 metriä pitkä ja etteikö se olisi Irlannin pisin talon pituus. Mutta ystäväni ja minä mietimme, miten se 210 metriä lasketaan. Talon ja sivusiipien yhteismitta? Vai lasketaanko hommaan mukaan koko näyttävä fasadi porttirakennuksineen?
Nyt näet on niin, että olemme yhdessä ja erikseen (no, ystäväni erikseen, minä vain yhdessä) vierailleet sekä Carton Housessa, Castletown Housessa että Russborough'ssa. Ja meidän kummankin tuntuma äkkiseltään on, että Carton on niistä massiivisin ja Russborough pienin. Massiivisuus tietystikään ei tarkoita vielä pituutta. Mutta kävely Castletown Housen editse tuntui vievän enemmän aikaa ja energiaa kuin kävely Russborough'n editse. Ehkä meillä oli Castletown Housessa enemmän nälkä? Ehkei tuntumaan voi luottaa? Ehkei silmiinkään kannata luottaa? Arkkitehdit kun osaavat huijata. Ja mittasuhteet nyt katoavat aivan hukkaan, kun kävelee ison rakennuksen pihalla (tai sen sisällä).
Kohtuullisen pitkä kuvatekstini teki nyt selväksi, että kahdesta talosta toinen on isompi. Edelleenkään se ei tietysti tarkoita, että se olisi koko rakennuskompleksiltaan pidempi. Mutta tässä nyt syntyi jonkin näköinen mittakaavaperusta kuitenkin. Siltä pohjalta siirtykäämme seuraavaan kuvaan:
Irlantilaiset ovat vahingossa laskeneet toisien talojen pituuksia metreissä ja toisien jaloissa (tms).
Mittaaja on ollut yhtä lahjaton mittaamisessa kuin minä.
Minä olen puusilmä.
Logiikkani pettää.
Irlantilainen talon pituuden laskutapa ottaa mukaan aidat ja portit. Joka on tosi outoa.
Ystäväni pisti viestiä Russborough'n ja diplomaattisesti kysyi, miten talon pituus on laskettu (se on: mitä pituuteen lasketaan mukaan). Russborough'sta ei ole vastattu. Se voi olla vahinko vain. Tai sitten ne ovat siellä lahjoneet maanmittaajan ja pelkäävät skandaalia.
Tuli taas kirjoitettua epäolennaisesta asiasta erittäin paljon.
Toisella kertaa Russborough'n sisätiloihin. Olkoonkin talon pituus millainen tahansa, sisätiloissa ei ole prameudessa pihtailtu.
---
8.10. On siitä jo aikaa, kun ystävä ilmoitti, että vastasivat hänen sähköpostiinsa Russborough'sta. Vahvistivat, että talon mitta on mikä on, mutta eivät kertoneet, mistä mihin se mitta on (siis esim. portilta portille vai sivusiiveltä sivusiivelle). Sanoivat ottavansa selvää, mikä on Cartonin ja Castletownin pituus. Siispä Russborough'n maine on puhdistettu. Eivät pelkää skandaalia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti