keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Russborough House

Russborough House sijaitsee Irlannissa, Wicklow'n kreivikunnassa, lähellä Blessingtonin (terveydeksi) pikkukaupunkia. Kartano on rakennettu 1700-luvun puolivälissä palladiolaiseen tyyliin. Rakennuttaja oli Milltownin ensimmäinen jaarli, joka oli innokas taiteen kerääjä. Loput faktat voi helposti lukea Wikipediasta. Minä nimittäin en muista oppaan puhumisista mitään (paitsi pari asiaa),  enkä älynnyt ostaa mitään kartanoa esittelevää lärpäkettä museokaupasta.

Oppaan puheista muistan nämä:

1) Milltownin jaarli rakennutti talon, koska hänen Dublinissa oleva kaupunkiasuntonsa ei ollut kyllin iso hänen taidekokoelmalleen. TAI sir Alferd Beit osti talon Milltownin suvulta 1950-luvulla, koska hänen Dublinissa oleva kaupunkiasuntonsa ei ollut kyllin iso hänen taidekokoelmalleen. Nimittäin sekä jaarli että sir olivat taidekeräilijöitä, enkä mitenkään muista, kumpi joutui pulaan taidekokoelmansa kanssa.

2) Joku juttu Russboroug'ssa oli jonkun päätyö. Joko koko talo arkkitehtinsä tai sitten kipsikoristelut tekijäinsä (Lafranchinin veljekset) tai joku asia. 

Johtopäätös. Tämmöinen todistaa häpeällistä keksittymättömyyttä ja oppaan kunnioittamattomuutta turistilta.


Russborough nokkospusikosta piikkilanka-aidan välistä digipokkarilla kuvattuna. Sanovat talon olevan Irlannin pisin (viittaavat kai kartanoihin). Julkisivun mittä on 210 metriä. Palaan aiheeseen tuonnemmin.

Palladiolaiseen tyyliin pääpytingin molemmin puolin on sivupytingit. Tässä oikeanpuoleisessa oli ennen keittiösiipi.

Päärakennus vähän lähempää.

Ja ihan edestä.

Tietysti portaita koristaa leijonat. Ja katonrajaa hautauurnat. (No ei.)

Mielestäni leijona vaikuttaa vähän omistushaluiselta suhteessa portaiden pylvääseen.
Sitten aiheeseen Russborough Housen pituus. En lainkaan epäile, etteikö se olisi 210 metriä pitkä ja etteikö se olisi Irlannin pisin talon pituus. Mutta ystäväni ja minä mietimme, miten se 210 metriä lasketaan. Talon ja sivusiipien yhteismitta? Vai lasketaanko hommaan mukaan koko näyttävä fasadi porttirakennuksineen?

Nyt näet on niin, että olemme yhdessä ja erikseen (no, ystäväni erikseen, minä vain yhdessä) vierailleet sekä Carton Housessa, Castletown Housessa että Russborough'ssa. Ja meidän kummankin tuntuma äkkiseltään on, että Carton on niistä massiivisin ja Russborough pienin. Massiivisuus tietystikään ei tarkoita vielä pituutta. Mutta kävely Castletown Housen editse tuntui vievän enemmän aikaa ja energiaa kuin kävely Russborough'n editse. Ehkä meillä oli Castletown Housessa enemmän nälkä? Ehkei tuntumaan voi luottaa? Ehkei silmiinkään kannata luottaa? Arkkitehdit kun osaavat huijata. Ja mittasuhteet nyt katoavat aivan hukkaan, kun kävelee ison rakennuksen pihalla (tai sen sisällä).

Nämä on näitä hankalia asioita. Ilman mittakaavoja on vaikea tietää, onko toinen mammuttimaisesti isompi kuin toinen. Mutta Russborough'ssa (yllä) on 7 ikkunaa rivissä. Castletown Housessa (alla) yksitoista. Russborough'ssa on alhaalla talon pituudelta kolme huonetta etupuolella ja kolme huonetta takapuolella taloa (plus välissä portaat ja yksi huone). Castletown Housessa on edessä neljän ikkunan mitalta ruokasalia (pohjapinta-ala yli 80 neliömetriä...), sitten viiden ikkunan ja oven mitalta aulaa ja portaikkoa ja sitten parit pikkuhuoneet. Talon takapuolella on kaksi mammuttimaista huonetta (n. 70 neliötä) ja pari pienempää huonetta (isompia kuitenkin kuin kotikaksioni) ja vielä surkean pikkuruinen 24 neliömetrin huone. Ja pikkupikkupikkuriikkinen 12 neliömetrin komero. Ja Russborough'sta kerrottiin, kun kysyin, että talon kokonaispinta-ala on noin 900 neliömetriä (viittaa oletettavasti päärakennuksen kahden kerroksen yhteispinta-alaan). Castletown Housen päärakennuksen yhden kerroksen pohjapinta-ala on siinä 840 neliömetrin paikkeilla. (Kahdessa edustuskerroksessa siis riittää neliöitä...) Johtopäätös. Kyllä silmään silti voi luottaa, vaikkei talon kylkeen olisi merkitty mittoja. Takaraivollaankin näkee, kumpi kuvan päärakennuksista on isompi.
Kohtuullisen pitkä kuvatekstini teki nyt selväksi, että kahdesta talosta toinen on isompi. Edelleenkään se ei tietysti tarkoita, että se olisi koko rakennuskompleksiltaan pidempi. Mutta tässä nyt syntyi jonkin näköinen mittakaavaperusta kuitenkin. Siltä pohjalta siirtykäämme seuraavaan kuvaan:

Ylinnä Castletown House, suuri. Keskellä Carton House. Suurempi. Alinna Russborough House, pienin. Cartonin määrittelen suurimmaksi (ja päärakennuksen pisimmäksi) siksi, että siinä on saman verran ikkunoita rivissä kuin Castletown Housessa, mutta Cartonissa ne ovat piirun verran harvemmaltaan, ja etenkin päädyissä ikkunoiden  ympärillä on ekstratilaa. Sitä paitsi ystäväni, joka tuntee kaikki kolme taloa hyvin, sanoo, että Carton on niistä selvästi suurin. Sitä pohjaa vasten. Miten ihmeessä Russborough on näistä taloista pisin? (Valitettavasti minulla ei ole siitä suoraan edestä otettua kuvaa.) Russborough'ssa ja Castletown Housessa kummassakin on sivusiivet, joissa on mittaa seitsemän ikkunan verran. Äkkiseltään kummankin kartanon sivurakennukset ovat melko samankokoiset. Cartonin sivurakennuksissa on kahdeksan ikkunaa. Eivät ne ainakaan pienempiä ole kuin kahden toisen kartanon sivusiivet. Talojen kokonaismittaan vaikuttaa päärakennusta ja sivurakennuksia yhdistävät käytävät. Russborough'n pylväskaari tuntuu äkkiseltään pidemmältä kuin Castletown Housen. Cartonin suoraa käytävää en osaa verrata kaareen. Siihen ei silmä sano mitään. Mutta vaikka Cartonin päärakennuksen ja sivusiipien välit olisivatkin lyhyemmät kuin Russborough'n, ei ero olisi niin iso, että se tekisi Russborough'n pää- ja sivurakennusten yhteismitan Cartonin vastaavaa mittaa pidemmäksi.
Toisen melko pitkän kuvateksti jälkeen mielessäni on seuraavat ajatukset:

Irlantilaiset ovat vahingossa laskeneet toisien talojen pituuksia metreissä ja toisien jaloissa (tms).

Mittaaja on ollut yhtä lahjaton mittaamisessa kuin minä.

Minä olen puusilmä.

Logiikkani pettää.

Irlantilainen talon pituuden laskutapa ottaa mukaan aidat ja portit. Joka on tosi outoa.

Ystäväni pisti viestiä Russborough'n ja diplomaattisesti kysyi, miten talon pituus on laskettu (se on: mitä pituuteen lasketaan mukaan). Russborough'sta ei ole vastattu. Se voi olla vahinko vain. Tai sitten ne ovat siellä lahjoneet maanmittaajan ja pelkäävät skandaalia.

Tuli taas kirjoitettua epäolennaisesta asiasta erittäin paljon.

Toisella kertaa Russborough'n sisätiloihin. Olkoonkin talon pituus millainen tahansa, sisätiloissa ei ole prameudessa pihtailtu.

 ---

8.10. On siitä jo aikaa, kun ystävä ilmoitti, että vastasivat hänen sähköpostiinsa Russborough'sta. Vahvistivat, että talon mitta on mikä on, mutta eivät kertoneet, mistä mihin se mitta on (siis esim. portilta portille vai sivusiiveltä sivusiivelle). Sanoivat ottavansa selvää, mikä on Cartonin ja Castletownin pituus. Siispä Russborough'n maine on puhdistettu. Eivät pelkää skandaalia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti