perjantai 26. syyskuuta 2014

Russborough: Pääportaikko ja bonuksia

Portaat ovat hieno asia maailmassa. Kauniit portaat. Joita ei välttämättä tarvitse itse kävellä. Russborough'n pääportaat ovat vaatimattomat verrattuna moniin muihin (vaikka vain Castletown Housen,  jonka portaikkoon mahtuisi karkeasti arvioiden kapea amsterdamilainen kaupunkiasunto) (vertaan tietenkin Castleowniin, koska se on ainoa toinen herraskartano, jossa olen vieraillut), mutta niiden tumma, kiiltävä, vanha puu hivelee silmää, ja tumman puun ja valkoisen seinän kontrasti on kiva:

Eivätkä nuo kaiverrukset puussa ole mitenkään rumat.

Portaiden leveydestä en osaa sanoa juuta enkä jaata, koska en päässyt kävelemään niitä (koska niitä varjellaan rahvaan jaloilta) ja koska en enää muista, miten leveän vaikutelma ne antoivat. Mutta keskimääräisen suomalaisen omakotitalon portaikkoa isommalta tuo tila tuntui.

Siitä voi varmaan valita ilmansuunnan. Tosin jollei henkilöllä ole yliluonnollisia kykyjä, valinnassa on vastassa tietyt rajoitukset. Luulen, että tuo porrastasanne on samaa kokoa kuin meidän keittiömme.

(Emme lentäneet ylös vaan käytimme viereisiä palvelijoiden portaita.) Seinien kipsikoristelu on Russborough'n oman infon mukaan oppipoikien työtä eikä kovin laadukasta eikä erityisen hienostunutta. Kieltämättä koristelu näyttää siltä, että joku on hivenen innostunut ja unohtanut keveän eleganssin. Mutta en minä silti olisi kipsistä osannut paremmin tehdä. (Tuunaaja voisi ehkä innostua maalaamaan ornamentit orientaalisin värein?)

Toinen vielä, että näkyy ikkunan suloiset ruudut.
Portaiden yläpäässä on todella usein, kun ollaan sisällä talossa, yläkerta. Niin Russborough'ssakin. Yläkerrassa ihmistä odottaa suuri aula ja yhdeksän makuuhuonetta sekä niiden kylppärit ja komerot (en tiedä, onko kaikissa kylppäri ja/tai komero).

Portaiden vieressä on nätti kello. Joka taitaa olla oikeassa ajassa.

Yläaulan keskellä on kupoli. Minusta kupoli olisi kiva omaankin kotiini. Se luo tiettyä tunnelmaa. (Nätti savupiippu, eikö vain?)

Tämmöinen toisi kaksioomme avaruuden tuntua. Olohuone muuttuisi hivenen ilmavammaksi.



1 kommentti:

  1. Kipsikoristeiden pölyttämisessä on varmasti ihan tajuton homma. Ja vaaditaan pitkät tikkaat tai tosi pitkä pölyhuisku.

    VastaaPoista