keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Irlantilaisia kartanoita

Aluksi vaikutti siltä, että matka-asiat menee tosi paljon erilailla kuin suunniteltiin: Bussimatkalla kotoa pääkaupunkiseudulle matkalaukkuni katosi. Onneksi se sitten löytyi lopulta, ja aivan ajoissa (se otti varaslähdön lentokentälle). Matkalaukkusäikähdyksen jälkeiset asiainmuutokset eivät olleet laadultaan vakavia: 

1) Irlannissa piti olla vilpoisaa ja sadetta. Juu, oli. Saapumispäivänämme. Sitten alkoi helle ja auringonpaiste, jota äimistelimme päivästä toiseen ja noin kaksi kertaa tunnissa, nokkaa päälle. 

2) Meidän piti käydä Mount Usherin puutarhassa. Emme käyneet. Hyydyttiin. Eikä siinä helteessä olisi jaksanut ensin istua  ilmastoimattomassa autossa puolisentoista tuntia, sitten paahteessa kiertää puutarhaa ja lopulta istua uusiksi ilmastoimattomaan autoon. 

3) Meidän ei pitänyt käydä Castletown Housessa (en edes tiennyt semmoisesta ennen matkaa). Mutta käytiin.

Ja tämän pehmittelevän esipuheen jälkeen teksti jatkuukin kartanobloggauksena. Puutarhoista toisella kertaa.


Emo Court on piirretty paperille vuonna 1790, klassismin tyyliin. Eri asia sitten on, minä vuonna se rakennettiin ja milloin se valmistui. Ainakin nyt se oli jo valmis, ja pikemminkin rapistumaan päin. Siellä mahtaa olla ollut komiaa kartanon loistoaikoina. Me suuntasimme Emo Courtiin kahville. Kartanon kahvilassa on iso leivos- ja kakkuvalikoima.


Nurmikonleikkuu on paitsi tärkeää myös vaarallista.

Castletown House on vanhempi ja järeämpi talo kuin Emo Court. Castletown on valmistunut 1720-luvulla ja se on Irlannin paras talo laatuaan. Se on palladiolaista tyyliä. Kartanosta ostamani vihkosen mukaan palladiolainen tyyli tarkoittaa ainakin sitä, että keskellä on komia pääpytinki, jonka kummallakin puolella on siipirakennukset, keittiö toisella puolella ja talli toisella. Lisäksi se tarkoittaa muutakin. Tyylin esikuva on kotoisin Italiasta. (En saanut talosta asiallista kokokuvaa, sillä sitä varten minulla olisi pitänyt olla nosturi niityllä. Mutta linkistä näkyy, millainen talo on kyseessä. Linkin sivulla on muuten video, jossa on laadukas esittely talosta. Klikkaamalla video suurenee vähän, mutta valitettavasti vain vähän.)

Kartanon alkuvuosikymmeninä yksi sun toinen perijöistä kuoli. Vuonna 1759 taloon muutti 21-vuotias Thomas Conolly ja hänen 15-vuotias vaimonsa Lady Louisa. Viimeksi mainittu pisti tuulemaan. Louisa sisusti ja rakennutti ja vaihtoi vinkkejä sisarensa Emilyn kanssa, joka asui naapurikartanossa ja sisusti ja rakennutti vielä enemmän. Louisa ja Emily kuuluivat kuuluisaan Lennoxien sisarussarjaan, joista BBC on tehnyt draamasarjankin (The Aristocrats). Kuuluisia he kai olivat siksi, että heillä oli sininen veri ja värikäs elämä.

Tässä on keittiösiipi.
Me vierailimme talossa, koska se oli Mount Usherin puutarhaa lähempänä ja koska kartanot on kivoja ja niistä saa sisustusvinkkejä (nukkekotiin). Kuvasimme talossa nolon paljon (yksin minä otin 125 kuvaa), jonka vuoksi oli vaikea valita tähän kuvia. Tässä raju tiivistelmä:

Castletown Housen eteinen on hippusen keskimääräistä avarampi.
Lady Louisa rakennutti rappuset. Ne maksoivat 280 puntaa, joka oli siihen aikaan keskimääräistä isompi summa maksaa rappusista. Työmiehen vuosipalkka oli siinä 8 punnan hujakkeilla.
Punainen olkkari (drawing room), jonka Lady Louisa remontoitutti.
Louisa sisustutti myös Vihreän edustushuoneen (kutsutaan drawing roomia nyt niin).
Louisan budoaari oli epämuodollinen olohuone naisväelle.
Ensimmäisen kerroksen edustushuoneita yhdistää käytävä.
Print Room. Niinikään Lady Louisan tekosia. 1700-luvulla(kin) keräiltiin kuvia ja liistrattiin ne seinille. Louisa keräsi kuvia muutaman vuoden, ja seinälle päätyi paitsi sukulaisia myös suosikkinäyttelijöitä ja näyttelijättäriä. Castletownin Print Room on Irlannin ainoa kokonaan säilynyt.
Lady Louisa muutti kaksi pienempää huonetta ruokasaliksi. Huoneessa on peili, jonka rikkoi korttipeliin osallistunut paholainen. Ystäväni kommentti asiaan oli osuva: kotiin palaavan vaimon täytyy kyllä jaksaa kuunnella kaikenmoisia selityksiä.
The Long Gallery on myös pääasiassa Lady Louisan jäljiltä. Tämä valtavan suuri huone oli vapaamuotoinen seurusteluhuone. Jotenkin vähän vaikea kuvitella.

Carton House on kivenheiton päässä Castletown Housesta (kivenheitto tietysti on vähän laaja käsite, ja ehkä epätoimivakin kahden mammuttimaisen kartanon yhteydessä; esimerkiksi Castletown on 220 hehtaaria). 1700-luvun jälkipuoliskolla Cartonia emännöi Lady Emily, Castletownin Louisen isosisko. Emily synnytti parisenkymmentä lasta (joista yksi alkoi kirjamellisesti kapinalliseksi), remontoitutti taloa, rakennutti puistoa ja oli kaikin puolin aikaansaava. Aiemmin mainitsemani BBC:n draamasarjan päähenkilö on juuri Emily, ja sarjaa kuvattiin Cartonissa.

Carton House.
Talossa on nykyään hotelli ja sitä ympäröi kalliin näköinen golfkenttä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti